اختتامیه ی نخستین جشنواره ی هنرهای تجسمی دانشجویان
- توضیحات
- دسته: سایر هنرها
- منتشر شده در 1389-05-21 19:01
نخستین جشنواره ی بین المللی هنرهای تجسمی دانشجویان شامگاه گذشته ـ سه شنبه ۱۹ مرداد ماه ـ با معرفی برگزیدگان در تالار «بتهوون» خانه هنرمندان ایران به كار خود پایان داد.
مراسم اختتامیه ی نخستین جشنواره ی بین المللی هنرهای تجسمی دانشجویان هم چون افتتاحیه ی آن با تاخیر و بی نظمی همراه بود و لوح تقدیر و تندیس ها نیز كم آمد.
جلیل دارا، مدیر كل دفتر فرهنگی وزارت علوم در ابتدای این مراسم گفت: امروزه فرهنگ و هنر و در كنار آن رسانه به عنوان یكی از مهم ترین ابزارهای موثر بر فرهنگ ها و جامعه حضور دارند و روش هایی كه كشور ها برای تاثیر گذاری خود بر دیگران استفاده می كنند، كاملا فرهنگی و با تاكید ویژه بر هنر است.
او به اهمیت هنر اشاره كرد و افزود: هنر بهترین شیوه برای انتقال مفاهیم بر داده هاست و از سوی دیگر باور پذیرترین ابزار از سوی جامعه بشری تلقی می شود. امروزه هنرمند به لحاظ فكری، سیاسی و فرهنگی براذهان جامعه ی بشری تاثیری دارد كه شاید سیاست مدار این تاثیر را نداشته باشد. او با خلق اثر هنری خود به شكلی جامعه را دنبال خود می كشاند كه قطعا جامعه شناسان چنین توانایی را پیدا نخواهند كرد.
دارا با تاكید بر ضرورت اهمیت به هنر در جامعه بیان داشت: برماست از این ابزار هنری در جهت خدمت به فرهنگ، هویت و دین استفاده كنیم و اگر این اتفاق نیفتد فرهنگ ما مورد استفاده و یا تهاجم دیگر فرهنگ ها قرار می گیرد.
مدیر كل فرهنگی وزارت علوم ،فرهنگ را بهترین راه برای مبارزه با تهدید نرم دانست و افزود: امروزه تاثیر یك فیلم و یا دستاوردهای هنرهای تجسمی برای مبارزه با جنگ نرم قابل قیاس با سایر ابزارها نیست. رسانه ها نیز با عنایت به خلق هنرمندان می توانند در جامعه تاثیر بگذارند چه بسا كه اگر رسانه ای نتواند حرف و پیام خود را از طریق هنر انتقال دهد، قطعا جایگاهی نخواهد داشت، پس بیایید هنر را در خدمت كشور خود به كار گیریم.
دارا خاطرنشان كرد: مردم ایران و جهان باید با فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی آشنا شوند و این تكلیف امروز برعهده ی هنرمندان است تا آداب و رسوم و گذشته ی افتخار آمیز ایران را به تصویر بكشند. این سابقه ی پرافتخار ایرانی و اسلامی امروز مورد تهدید است و ما هرزمان كه از این هویت فاصله بگیریم دچار نقصان خواهیم شد، لذا معرفی آن جزو وظایف این قشر دانشگاهی و هنرمند محسوب می شود.
او با اشاره به برنامه های معاونت هنری فرهنگی اجتماعی وزارت علوم در دولت دهم اضافه كرد: در این دوره تاكید بیشتری بر حوزه ی هنری داریم و به دنبال آن كانون های هنر را در دانشگاه ها فعال خواهیم كرد. ما با وجود محدودیت های موجود حضور جدی در بخش بین الملل داشتیم و از دستاورد های این جشنواره ها استفاده خواهیم كرد. به همین دلیل هم نمایش آثار این جشنواره را به یك یا چند سالن خلاصه نمی كنیم، بلكه برنامه های بیشتری در این حوزه داریم.
او ادامه داد: امروز باید در جهت تحكیم هویت ملی قدم برداریم و آثارمان را در این راستا خلق كنیم، ما باید از این پتانسیل دانشگاهی برای بروز خلاقیت هرچه بیشتر دانشگاهیان بهره بگیریم. اینها فضاهای هنری جامعه را برعهده می گیرد و در معرفی ایران اسلامی نقش جدی دارد. لذا آنچه را كه در توان داشتیم در اختیار دبیرخانه جشنواره قرار دادیم و امیدواریم این جشنواره سرآغازی برای دوچندان شدن فعالیت های این حوزه باشد.
دكتر سید مهدی سیدی، معاون پژوهشی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در بخش دیگری از این مراسم بیان داشت: جمع دانشجو همواره پرشور، خلاق و دارای انرژی خاصی است كه تنها ویژه ی این صنف و محیط است. خیلی از خلاقیت ها در این محیط و در اثر تضارب آرا ایجاد می شود، به همین دلیل باید به كل مجموعه ای كه این جشنواره را تدارك دید تبریك بگوییم.
او اضافه كرد: بحث درباره ی هنر بسیار ظریف و حساس است زیرا مقوله ی هنر با بسیاری از حوزه تفاوت دارد، اما در ادامه ی صحبت های جناب دارا باید بحث بحران هویت را جدی بگیریم.
سیدی متذكر شد: در سفرهایی كه به خارج از كشور داشتم با بحران هویت ایرانیان خارج از كشور روبه رو بودم. این بحران هویت را تنها با پناه بردن به هنر می توانست درمان كرد. از این رو هر ایرانی سعی می كند در خانه خود انعكاسی از هنر ایرانی را داشته باشد تا بتواند این هویت گم شده را، حفظ كند.
وی در ادامه گفت:هنر یك چراغ است كه در دل تمام ما وجود دارد و باید آن را افروخته كنیم. این هنر باید در دل ما بماند و به ما هویت دهد. بسیاری از هنرها نمی مانند چون نتوانستند این روح لطیف ایرانی را جلا دهد، اما هنری كه ناب باشد و از روح اصیل انسان برخواسته باشد ماندنی می شود.
علی ذهانی، دبیر این دوره از جشنواره نیز در سخنانی گفت: تلاش حداكثری جشنواره براین بود تا حوزه ی بزرگ هنرهای تجسمی را آنچنان كه هست و قابلیت دارد معرفی كنیم.
وی اظهار خرسندی كرد:در كشوری با این حجم از هنرمندان و دانشجویان توانا روبه رو هستیم و از این رو تمام دوستانی را كه در جشنواره شركت كردند به عنوان برگزیدگان به حساب می آوریم و به یقین تمامی این شركت كنندگان توانایی لازم را دارند تا پله های ترقی را یكی یكی طی كنند.
او اظهار امیدواری كرد تا دانشجویان این رشته هم چنان در دوره های بعدی قدرت خود را به رخ بكشند و مسوولان نهادهای مختلف نیز نگاه جدی تری به دانشگاه و دانشجو داشته باشند تا این روند روبه رشد با حمایت آنها به نتایج بیشتری دست پیدا كند.
ذهانی ادامه داد: خوشحالیم كه بعد از سال ها تلاش جشنواره ی هنرهای تجسمی دانشجویان را با تمام كاستی هایش به نتیجه رساندیم. در این مسیر خیلی ها در كنار ما بودند درغیر این صورت جشنواره به نتیجه نمی رسید. وزارت علوم هم نهایت همكاری را برای به ثمررسیدن جشنواره داشت و امیدوارم هم چنان شاهد تداوم آن و دیدن ثمره ی فعالیت هایش در آینده باشیم.
در بخش دیگری از این مراسم مدیر روابط بین الملل جشنواره ی تجسمی دانشجویان گزارش خود را از این دوره ارائه كرد و گفت: تلاش داشتیم تا به سمت مطلوب و شان دانشگاه پیش برویم، از این رو برگزاری چنین جشنواره ای در نوع خود بی نظیر است.
او هم چنین به بین المللی بودن این جشنواره اشاره كرد و افزود: اول سراغ دانشجویان خارجی رفتیم و بعد با اساتید، مراكز فرهنگی و سفارتخانه ها ارتباط برقرار كردیم. تعداد كارها می توانست زیاد تر از این چیزی باشد كه امروز نمایش دادیم، اما به دلیل عدم تامین هزینه ها و بالا بودن هزینه پست آثار خیلی از آثار وارد كشور نشد. البته حجم آثار داخلی بی نظیر بود.
وی گزارش خود را از آثار ارسالی و انتخاب شده ارائه كرد و گفت: بعد از یكسال تلاش حدود ۸ هزار و ۳۳۰ اثر از ۴۳ كشور به دست ما رسید كه نهایتا ۴۶۵ اثر به بخش نمایشگاهی راه پیدا كرد. از این میان ۹۵ اثر مربوط به كارهای بین الملل بود و گرافیك بیشترین حجم از آثار را به خود اختصاص داد.
و مدیر روابط بین الملل جشنواره ی تجسمی دانشجویان در بخش پایانی صحبت هایش درباره ی اولویت های داوری این آثار توضیح داد: نگاه داوران كاملا دانشگاهی و با این انگیزه كه دانشجویان را علاقه مند به هنرهای تجسمی بكند و از سوی دیگر هیات داوران از هرگونه نگاه سطحی به آثار جشنواره خودداری كرد.
منبع: ایسنا