اختصاصی

  • برندگان ونیز ۲۰۲۲ مشخص شدند، سهم پررنگ سینمای ایران در بخش های مختلف

    هفتاد و نهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم ونیز شنبه شب با اعلام برندگان و مراسم اختتامیه به کار خود پایان داد. این جشنواره در ونیز ایتالیا از ۳۱ اوت تا ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۲ برگزار شد. مستند همه زیبایی و خونریزی (All the beauty and the bloodshed) به کارگردانی لورا پویترس برنده شیر طلایی برای بهترین فیلم در هفتاد و نهمین دو...

گزارش اختصاصی از جشن فیلم های کوتاه و مستند خانه سینما


به گزارش آکادمی هنر نخستین جشن از مجموعه جشن های چهاردهمین جشن سینمای ایران در بخش فیلم‌های کوتاه داستانی و تجربی پنجشنبه شب با حضور فعالان عرصه فیلم کوتاه و بزرگان سینمای ایران در تالار ایوان شمس برگزار شد.

این مراسم با پخش کلیپ سوره والعصر و سرود ملی آغاز و با نمایش کلیپی مربوط به اعضای خانه سینما و کلیپ افتتاحیه چهارمین جشن مستقل فیلم کوتاه آغاز شد. سپس فرهاد توحیدی دبیر جشن سینمای ایران گزارشی از روند چگونگی داوری فیلم‌های کوتاه ایراد کرد و گفت:" ۶۴۸ فیلم را ۱۳ نفر هیات انتخاب، ۷۵ نفر هیات داوران آکادمی در ۴۰ روز، روزی ۶ ساعت دیدند. این آمارها به نظر می‌اید برای پرکردن بیلان کاری ادارات دولتی باشد اما شخصا دوست دارم به زندگی آن۶۴۸ فیلمساز و آن ۷۵ داوری  فکر کنم که چطور کار کردند تا فیلمساز شدند، چه خواندند، چه دیدند و چه ماجراهایی را از سر گذرانده‌اند. به ۴۰ روزی فکر کنم که ۷۵ نفر زیر یک سقف جدل، بحث و زندگی کردند. زندگی عین سینما است  و سینما عین زندگی. پایه‌گذارسینما زندگی است که با همه بلندی خیلی کوتاه است مثل آه اما بسیار تاثیر گذار است مثل یک فیلم کوتاه خوب با پایان تاثیر گذار. توحیدی در انتهای صحبتهایش عید سعید فطرو فرارسیدن ۲۱ شهریور روز ملی سینما  را تبریک گفت.

 




در ادامه مجری مراسم از شهرام مکری و امیرعلی اعلایی به عنوان نمایندگان انجمن فیلم کوتاه دعوت کرد تا روی صحنه بیایند. مکری از همه افرادی که در طی چند ماه انتخاب و داوری فیلم‌های کوتاه زحمت کشیدند خسته نباشید، گفت و به همراه اعلایی ۶۰ شاخه گل رز را برای اعضای هیات انتخاب و داوری روی صحنه گذاشتند. مکری از مجید برزگر یکی دیگر از اعضای انجمن فیلم کوتاه که برای اکران فیلمش در جشنواره مونترال به سر می‌برد یاد کرد.

در ادامه مراسم با پخش کلیپی  با عنوان "یک دقیقه سکوت" از بهنام صفری، مهدی اباسلط و امید الله داد که از درگذشتگان انجمن فیلم کوتاه در سال گذشته بودند، یاد شد.

سپس با پخش وله مربوط به نامزدان رشته‌های مختلف مراسم تجلیل از برگزیدگان فیلم‌های کوتاه و داستانی و تجربی آغاز شد.

شادمهر راستین برای اهدای جایزه بهترین فیلمنامه روی صحنه آمد و آرزو کرد خانه سینما روزی مستقل شود. او دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه را به کریم لک زاده برای فیلم کوتاه "غم‌ها و غریزه‌ها" اهدا کرد.لک زاده از تمامی عواملی که به گفته او بدون هیچ چشمداشتی برای به ثمر نشستن این فیلم تلاش کرده بودند، تشکر کرد.

در بخش بعدی وله نامزدهای بهترین صدا پخش شد که مجری مراسم گفت:" بادیدن بهترین صدا یاد آقای شجریان افتادم که این جمله او مورد استقبال حاضران در سالم قرار گرفت.

محمدرضا دلپاک برای اهدای دیپلم افتخار بهترین صدا روی صحنه آمد و این جایزه را به مهرشاد ملکوتی برای فیلم کوتاه" رادیولوژی یک پرتره" اهدا کرد. ملکوتی هم پس از دریافت جایزه‌اش از اساتیدی که از آنها آموخته تشکر کرد.

سعید پوراسماعیل برای اهدای دیپلم افتخار بهترین تصویربرداری روی صحنه آمد و از محمد مهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما به خاطر مواضعش و حمایت‌هایش  از اعضای خانه سینما  تشکر کرد و دیپلم افتخار بهترین تصویربرداری را به محمد رسولی برای فیلم کوتاه "حلزون" داد. رسولی از هیات داوران و علی محمد قاسمی برای چیزهایی که طی ساله‌ها به او آموخته تشکر کرد.

در ادامه مراسم پیام تبریک انجمن فیلم کوتاه به عباس کیارستمی برای ساخت فیلم " کپی برابر اصل" و موفقیت‌های این فیلم قرائت شد. در این پیام هیات مدیره انجمن از اینکه سینمای کیارستمی همچون گذشته سینمایی پویا زنده و تجربی است، تقدیر کرد و او را مایه افتخار سینمای ایران نامید.

سپس نشان انجمن فیلم کوتاه ایران توسط عباس گنجوی و عباس کیارستمی به ناصر تقوایی اهدا شد.

کیارستمی در هنگام اهدای این نشان گفت: "افتخاری برای من است که از دوست و همکار خیلی خوبم ناصر تقوایی عزیز تقدیر کنم. نمی‌دانستم که برای مراسم جشن انجمن فیلم کوتاه می‌آیم اما حالا که فهمیدم احساس نزدیکی بیشتری به شما می‌کنم چون هنوز خود را فیلمساز فیلم کوتاه می‌دانم  و یک ساعت قبل مشغول ادیت فیلم کوتاهی بودم و اگر می‌دانستم چنین مراسمی است، این فیلم کوتاه را می‌آوردم و برای شما نمایش می‌دادم."

عباس گنجوی هم گفت:"برای اینکه سوتفاهمی بوجود نیاید هیچوقت درباره تقوایی حرف نمی‌زنم اما می دانم ناصر تقوایی همیشه ناصر تقوایی است."


اهدای تندیس به ناصر تقوایی

 

تقوایی در ابتدای صحبتش به کیارستمی برای دریافت جایزه برای جدیدترین فیلمش تبریک گفت و از اینکه پس از سال‌ها و بعد از سهراب شهید ثالث اروپاییان برای فیلم کیارستمی حاضر به سرمایه‌گذاری شده‌اند ابراز خوشحالی کرد و آن را شانس و افتخاری برای سینمای ایران و جوانان سینما دانست. او با اشاره به فیلم‌های کوتاهی که در این دوره از جشن خانه سینما دیده و آنها را داوری کرده گفت:" فیلم‌های امسال حیرت‌آور بود من ۲۰ فیلم فوق‌العاده و ۱۰ فیلم اصیل و درجه یک دیدم.در طول عمرم با چنین آماری در زمینه فیلم کوتاه روبرو نبودم. در طول سال‌های گذشته به دلیل سهولت استفاده از دوربین‌های دیجیتال نوعی کج‌سلیقگی در ساخت فیلم‌های کوتاه دیده می‌شد اما خوشبختانه این مسئله را امسال در فیلم‌های کوتاه ندیدم و کیفیت تصویربرداری و صدابرداری در این فیلم‌ها غیرمنتظره بود. او سطح کیفی بسیاری از فیلم‌های کوتاه امسال را بالاتر از فیلم‌های بلند سینمایی دانست و از فیلمسازان خواست به ادبیات نزدیکتر شده و به انس با آن اهمیت بیشتری دهند و به فیلم ‌کوتاه به عنوان یک قصیده و شعر نگاه کنند.

او از عباس کیارستمی برای سختکوشی و جدیتی که در ساخت فیلم کوتاه دارد تقدیر کرد و از اینکه فیلم‌های او در ایران به تمایش درنمي‌آید ابراز تاسف کرد و گفت: "متاسفم که فیلم‌های کیارستمی و فیلمسازانی مانند او در جامعه ما  به نمایش درنمی‌آید یا باید برای دیدن آنها به اروپا برویم یا در رسانه‌‌های آنها این فیلم‌ها را ببنیم و یا باید کپی انها را از آنجا تهیه کنیم."

او از محمد‌مهدی عسگرپور خواست فرصتی برای اکران و نمایش فیلم‌های کوتاه فراهم کند و ابراز امیدورای کرد به پرویز کیمیاوی که در حال حاضر در ایران به سر می‌برد فرصت حضور بیشتر در عرصه سینما و ساخت فیلم و تجلیل از او فراهم شود.

کیارستمی در ادامه صحبت‌های تقوایی از او خواست به فکر ساخت فیلم بلند باشد و گفت:" تقوایی در طی این سال‌ها از جمله افرادی بوده که در سینمای ایران و به خصوص سینمای مستند تاثیرگذار بود و با سخاوت تمام دانش و تجربه‌های مستقل خود را در اختیار دانشجویانش قرار داده است. همه ما مشکلات فیلمسازی در ایران را می‌دانیم و هیچکس نیاز به یادآوری آنها ندارد . اما همه دوستداران تقوایی منتظرند فیلم تازه‌ای از او ببینند و من آرزو می‌کنم سال آینده شاهد فیلمی از اقای تقوایی باشیم."

در ادمه مراسم بابک میرزاخانی قطعات موسیقی زنده را برای حاضران در سالن اجرا کرد او از اینکه برای اولین بار فرصت پیدا کرده به طور رسمی و روی صحنه موسیقی اجرا کند ابراز خوشحالی کرد.


در ادامه مراسم با حضور عاطفه خادم‌الرضا، کاوه قهرمان،‌نیما عباس‌پور و مریم فخیمی از هیات موسس انجمن فیلم کوتاه یعنی امیر شهاب رضویان، بیژن میرباقری، سعید تارازی، مهوش شیخ‌الاسلامی، مصطفی آل‌احمد، مهدی جعفری، مونا زندی، مهدی کرم‌پور مجید برزگر، مهرداد اسکویی تقدیر شد.


 

 

رضویان که پس از اهدا هر جایزه توصیه‌ای مکتوب و طنزآلود خطاب به فیلمسازان فیلم کوتاه داشت، گفت:" خوشحالم که قلب تپنده سینمای ایران در فیلم کوتاه و مستند می‌تپد. سینمای ایران طنز‌های سخیف و فیلم‌های دختر و پسری نیست که در حال حاضر به نمایش درمی‌آید. سینمای ایران از  دل تجربه‌های تقوایی، بیضایی، گلستان، کیارستمی، مرحوم سهراب شهید ثالث برآمده و ان سینما باید ادامه داشته باشد. به رغم اینکه بعضی می‌خواهند صنوف و خانه سینما را تعطیل کنند اما سینما پویا است و خوشحالم که انجمن فیلم کوتاه ادامه کار می‌دهد و سینما را زنده نگه می‌دارد."

تارازی هم گفت:" همانطور که آقای تقوایی گفتند ما تنهاییم و راه‌های خروج از این تنهایی تقویت صنف است یعنی همان کاری که فکر می‌کنیم آقای عسگرپور ان را خوب فهمیده اند."

آل‌احمد از وضعیت فعلی سینمای ایران ابراز نگرانی کرد و گفت:"عده‌ای بی‌رحم و سودجو سر سینمای ایران را تقریبا بریده‌اند و سینما تنها با یاری ستاره‌هایی مانند عباس کیارستمی سوسو می‌زند. متاسفم بگویم سینمای ایران مرده و اگر مسوولان و مردم  نخواهند به فرهنگشان اهمیت دهند، دیر یا زود تنبیه خواهند شد."

مونا زندی با اشاره به خاطراتش از صف‌هایی که برای تماشای فیلمی‌مانند "مشق شب" جلو سینماها بسته می‌شد، گفت:" ما نباید امیدمان را از دست بدهیم  و باید کار خود را انجام دهیم. سینما به نظر من زنده است و کسی نمی‌تواند سینما را بکشد."

مهرداد اسکویی هم با یادآوری اولین روزهای تشکیل انجمن فیلم کوتاه گفت:" ما در اتاق کوچک امیرشهاب رضویان دور هم جمع می‌شدیم برای اینکه کسانی بیایند و کار کنند و افراد دیگری به آنها افتخار کنند. خوشحالم که آقای تقوایی گفتند ۱۰ فیلم بی‌نظیر دیده‌اند و خوشحالم که ما در کنار هم هستیم و با خلاقیت به کار ادامه می‌دهیم." مهوش شیخ‌الاسلامی و مهدی کرم‌پور از غایبان این جمع بودند.

در ادامه با پخش کلیپی ساخته ایدا پناهنده کتاب‌هایی که به مناسب این دوره از جشن فیلم کوتاه به چاپ رسیده است، معرفی شد.

در دنباله این آیین مهرداد اسکویی که برای اهدای جایزه بهترین تدوین روی صحنه آمده بود از برگزاری ورک‌شاپ تدوین توسط بابک کریمی که یکی از تدوینگران بین‌المللی سینمای ایران است، خبر داد.

میثم صمدی بهرامی( این اسم در بروشور به نام میثم محمدی است شاید اشتباه شنیدم) برای "رادیولوژی یک پرتره" جایزه بهترین تدوین را دریافت کرد و از امیر توده روستا کارگردان این فیلم تشکر کرد.

سیف اله صمدیان در هنگام اهدای جایزه بهترین کارگردانی تجربی از فیلمسازان خواست دغدغه‌ای برای اینگونه جایزه‌ها و تشویق‌ها نداشته باشند و گفت:" آقای کیارستمی به من می‌گفت مهمترین جایزه این است که در هنگام تولید اثر جایزه را از خودتان بگیرید و محتاج این تشویق‌ها و این جایزه‌ها نباشید."

جایزه بهترین کارگردانی به کاظم مولایی برای فیلم "منها" تعلق گرقت و او از عوامل فیلم تشکر کرد.

امیر شهاب رضویان که برای اهدای جایزه بهترین کارگردانی روی صحنه آمد از امید روحانی دعوت کرد که این جایزه را به آزاد محمدی برای فیلم "حلزون" اهدا کند.

آزاد محمدی از اینکه جای چند فیلم خوب در جشن امسال خالی بود ابراز تاسف کرد و ازمرحوم  بهنام صفری همشهری‌اش و ارسلان امیری‌دوست یاد و تشکر کرد.

امید روحانی منتقد و نویسنده هم گفت:" خود را موظف می‌دانم که یک فریم فیلم از تهران رد نشود و من آنها را نبینم. همه ۵۰ فیلم مستند و ۷۰ فیلم کوتاه را دیده‌ام که به نظر من درخشان بوده‌اند و خوشحالم که با این سینما زندگی می‌کنم و از آن لذت می‌برم."

محمد مهدی عسگرپور مدیر عامل خانه سینما جایزه بهترین فیلم را به آزاد محمدی برای "حلزون" اهدا کرد و این کارگردان از رایا نصیری و پوریا رحیمی که در بازیگری این فیلم شرایط سختی را تحمل کردند و نتیجه کارشان درخشان بوده، تشکر کرد.

در پایان مراسم کلیپ " ای ایران" ساخته سامان مقدم پخش شد و فیلم "حلزون" هم به نمایش درآمد.

مجید جوزانی مدیر عامل خانه هنرمندان سه میلیون ریال بن خرید کالا به فیلم‌های برگزیده این جشن اهدا کرد و هیات مدیره انجمن فیلم کوتاه از مدیرعامل خانه سینما خواست فرصت نمایش عمومی فیلم‌های انتخاب شده در این دوره از جشن را فراهم کند.

کنسول و دبیر اول سفارت آلمان و کاردار فرهنگی این سفارت از جمله حاضران در این جشن بودند.

 

 عکاس : سروش میلانی زاده

 

درباره نویسنده :
نام نویسنده: تحریریه آکادمی هنر

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

مطالب مرتبط

تحلیل سینما

تحلیل تجسمی

پیشنهاد کتاب

باستان شناسی سینما