مطالب برجسته
خرید بلیت
مطالب ویژه

مقالات (27)
نگاهی به اجرای «شبح اپرای تهران» اثر علی ساسانینژاد / تنها صداست که می ماند
نوشته شده توسط بهروز صادقی
نمایش «شبح اپرای تهران» به طراحی و کارگردانی علی ساسانینژاد از 28ام دی ماه تا 17ام بهمن ماه در محل گالری بهار در خانهی هنرمندان تهران اجرا شد. این نمایش برداشتی آزاد از رمان سوزان کی با عنوان «شبح اپرای پاریس» بود که در مدت بیست روز چهل بار توسط گروه ساسانینژاد در صحنهی کوچک سالن گالری اجرا شد. در ادامهی مطلب قصد دارم که به صورتی محدود در مورد اجرای ساسانینژاد بنویسم.
نگاهی به نمایش «خانهی کاغذی» به کارگردانی مهدی برومند
نوشته شده توسط امین حیدری
«خانهی کاغذی» داستان خانوادهای است در خانهای تقریباً ویران، نزدیکِ مرز که واپسین لحظات پیش از هجوم دشمن را از سر میگذرانند. کار نوشتهی حمیدرضا نعیمی است و کارگردانش هم مهدی برومند.
اشاره: «همهوایی» سال گذشته، طی سه نوبت: فروردين و ارديبهشت [در سالن حافظ تهران]، خرداد [در تالار احسان شیراز]، آذر تا بهمن [در تالار شمس تهران] بر صحنه رفت. دلیل موجه پرداختن به «همهوایی» در نوشتار حاضر، میتوانست اتفاق مهم و خوشایندِ اجرای عمومی دوبارهاش در پاییز امسال و اینبار در سالن تئاتر de la Ville پاریس باشد ولی بهانهی اصلیام، بغضی بود که بعد از تماشای «همهوایی» سفت بیخ گلویم را چسبید... چسبید و چسبید و چسبید و تا دربارهاش ننوشتم، دست از سرم برنداشت.
در تالار شمس هیچ خبری نیست/ دربارهی نمایش «پاییز»
نوشته شده توسط امین حیدری
«پاییز» را قرار است در یک بعد از ظهر بهاری در تالار شمس ببینم. راه میافتم تا به تجریش برسم. سوار تاکسیهای اقدسیه میشوم و بعدتر هم پیاده مسیر را گز میکنم. گوشی را نگاه میکنم: «حاج عبدالله طی بیانیهای نام شرکت پشمک سازی خود را به مش عبدالله تغییر داد». چند هفتهای هست که به دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده تعرض شده. «یارو دوستشُ میبینه کچل کرده. میگه به به مکه بودی؟ زیارت قبول. میگه: نه به جان بچهم. دزدی کردم زندان بودم». خندهام نمیگیرد. بعد از چند کوچه میرسم به مقصد. ساعتی بعد خروار خروار تماشاگر کنارم قهقهه میزنند و من قلمم را بر دفتر کوچکم میزنم و بعد برعکسش میکنم و دوباره میزنم و بعد برعکسش میکنم و دوباره میزنم و بعد برعکسش میکنم و دوباره میزنم. نگاه میکنم به لبهای گشادشان و صورتهای شکفتهشان و فکر میکنم خب مشکل از من است حتماً. من نمیفهمم شاید. نمیفهمم کی باید بخندم و کی باید بغض کنم. گفتم بغض و از ذهنم گذشت که هیچ بغضی، بغضتر از بغض بر جماعت فکاهی نیست. نیست و به خدا نیست. نمیدانید چه تنهاییِ غریبی است وقتی یک سالن به طنازی یک بازیگر میخندند و تو در فکر این هستی که این بازیگر چه زجری میکشد وقتی خودش هم بداند خوشمزگیهایش چقدر پرت است. کاش نداند. باور کنید آرزو میکنم که نداند و زجر نکشد. من از این بالا و از این صندلی که نشستهام با یک لحظه تصور کردن خودم جای او، در محاصرهی این قاه قاههای بیهویت بغض میکنم تا چه رسد که واقعاً جای او باشم. میگویند تحلیل و نقد. شوخی نکنید. شما را به خدا شوخی نکنید. من چه چیزی را تحلیل کنم؟ یک تیپِ اخته و بیکنش و ابله را که قرار است نشان دهندهی رزمندهی جنگ باشد؟ یا یک تیپِ لمپنِ لاله زاری که قرار است شخصیتِ رو به روی او باشد؟ یا یک تیپِ شوخ و شنگ دخترانه که باید نقش خواهرِ کوچولو و دوست داشتنی ماجرا را بازی کند؟ دوستان خیال کردهاند در لالهزارِ شصت سال پیش قرار دارند یا ارحام صدر هستند که یک درامِ کاملاً بی سر و ته را روی صحنه ببرند و یک تیپِ لمپن را هم بیاندازند وسط ماجرا که او هی بگوید و تماشاگر هی بخندد و هی بگوید و هی بخندد و آخر سر هم یک روبانِ اخلاقی ببندند دور این کیک وا رفتهی تاریخ مصرف گذشتهی کریه منظر و مسیح وار تماشاگران را به شادی و شادمانی و خنده و لبخند تطهیر کنند و بفرستند خانه. دوستان کاملاً درست خیال کردهاند. واقعاً درست خیال کردهاند که سالن تئاتر در فضای شصت سال پیش قرار دارد. شما به برخی از دیالوگهای این نمایش عنایت بفرمایید:
نگاهی به نمایش «کامنت»
نوشته شده توسط هادی خانمحمدی
نمایش «کامنت» که این روزها در سالن استاد سمندریان خانهی هنرمندان در حال اجراست، اثری است متفاوت در مقایسه با خیل آثار کم عمق این روزهای تئاتر که لااقل میتواند مخاطب را از انتخاباش راضی سازد. گروه اجرایی این اثر با عنوان گروه تئاتر تازه عضو حلقهی تئاتر دانشگاهی ایران هستند و در واقع این اثر را میتوان ثمرهی یک سواد آکادمیک و متعلق به نسلی جوان و محصل تئاتر دانست. همین امر هم هست که توانسته دستآخر تجربههایی بدیع را یکجا گرد هم آورد و این اثر را به مجموعهای از ایدههای فکرشده از متن تا اجرا و همچنین جزییات طراحی لباس و دکور تبدیل کند.
نگاهی به نمایش «مرثیهای برای کتابسوزیها»
نوشته شده توسط مهدی امامی
1. "مرثیهای برای کتاب سوزیها" نام اجرایی هنری در قالب پرفورمنس آرت است که از 20 دی تا 10 بهمن، در نگارخانهی شمارهی یک فرهنگسرای نیاوران در دو نوبت یک ساعتی اجرا می شود. در این اجرا هنرمندانی سرشناس همچون بابک حمیدیان، هانیه توسلی، نورا هاشمی، نیکوترخانی، نوید هدایتپور و مهدی احمدی به کارگردانی علی اتحاد و تهیه کنندگی مجید رحیمی جعفری در کنار همدیگر به ایفای نقش میپردازند. از میان این هنرمندان هانیه توسلی و مهدی احمدی اجراگران بخش ویدئویی اثر هستند و مابقی اجراگران بخش زنده. مرثیهای... تجربهای متفاوت در حوزهی هنرهای اجرایی است که با زبانی فاخر و استعارهگون به جستجویی تمثیل وار در لابلای تاریخ کتابسوزیها میپردازد. ادامههای متن فوق شرحی خُرد هستند در جهت معرفی این اثر متفاوت به علاقمندان آثار تجسمی و اجرایی در ایران.